Duurzaam en verantwoord toerisme op Ibiza: Een gedetailleerde gids

8 juli 2023
Duurzaam en verantwoord toerisme op Ibiza: Een gedetailleerde gids

Ibiza, het idyllische eiland in de Middellandse Zee, staat bekend om zijn bruisende nachtleven, prachtige stranden en adembenemende natuur. Maar wist je dat Ibiza ook steeds meer inzet op duurzaam en verantwoord toerisme? In deze gids delen we de beste tips voor eco-vriendelijke accommodaties, activiteiten en eetgelegenheden op het eiland om je vakantie zo groen en verantwoord mogelijk te maken.

Eco-vriendelijke accommodaties

1. Cas Gasi

Cas Gasi is een prachtig boetiekhotel gevestigd in een 19e-eeuws landhuis, omgeven door een weelderige tuin met biologisch geteelde groenten en fruit. Dit milieuvriendelijke hotel maakt gebruik van zonne-energie en zet zich in voor waterbesparing. Daarnaast gebruiken ze biologisch afbreekbare schoonmaakproducten en bieden ze biologisch katoenen beddengoed en handdoeken aan hun gasten.

Cas Gasi
Camino Viejo de Sant Mateu, s/n,
07814 Santa Gertrudis de Fruitera,
Ibiza, Spanje

2. Can Martí

Can Martí is een charmante agroturismo gelegen in een beschermd natuurgebied in het noorden van Ibiza. Deze ecologische boerderij biedt een unieke ervaring waar je kunt genieten van de rust en stilte van het platteland en tegelijkertijd een milieuvriendelijke levensstijl kunt omarmen. Can Martí maakt gebruik van zonne-energie, waterbesparende technieken en maakt gebruik van biologisch katoenen lakens en handdoeken.

Can Martí
Camí des Pla de Corona, 99,
07828 Sant Joan de Labritja,
Ibiza, Spanje
Duurzame activiteiten
1. Wandelen en fietsen

Ibiza biedt een scala aan wandel- en fietsroutes die je kunt verkennen om de prachtige natuur van het eiland te ontdekken. Dit is een uitstekende manier om de impact op het milieu te minimaliseren en tegelijkertijd te genieten van de frisse lucht en het adembenemende landschap. Enkele populaire routes zijn de route naar Es Vedrà, een iconische rotsformatie aan de westkust van het eiland, en de route naar de Torre des Savinar, een oude wachttoren met een spectaculair uitzicht op de Middellandse Zee.

2. Kayakken en stand-up paddleboarding

Een andere eco-vriendelijke activiteit op Ibiza is het verkennen van de kustlijn per kajak of stand-up paddleboard. Deze wateractiviteiten hebben een minimale impact op het milieu en bieden je de kans om afgelegen stranden en verborgen baaien te ontdekken die alleen per boot bereikbaar zijn. Er zijn verschillende bedrijven op het eiland die kajak- en paddleboardverhuur en -lessen aanbieden.

3. Bezoek lokale markten

Ibiza staat bekend om zijn gezellige lokale markten waar je kunt genieten van verse, lokale en biologische producten. Het bezoeken van deze markten is niet alleen een leuke activiteit, maar ook een geweldige manier om de lokale economie te ondersteunen en je ecologische voetafdruk te verkleinen. Een paar populaire markten zijn de Las Dalias Hippy Market en de markt van San Juan.

Eco-vriendelijke eetgelegenheden
1. La Paloma

La Paloma is een gezellig restaurant gelegen in het hart van Sant Llorenç de Balafia. Dit charmante etablissement serveert heerlijke mediterrane gerechten met een focus op biologische, seizoensgebonden en lokaal geproduceerde ingrediënten. Ze hebben ook een prachtige tuin waar ze een groot deel van hun groenten en kruiden verbouwen.

La Paloma
Carrer Can Pou, 4,
07812 Sant Llorenç de Balafia,
Ibiza, Spanje
2. Aubergine Ibiza

Aubergine Ibiza is een biologisch restaurant in Santa Gertrudis, omgeven door prachtige tuinen en boomgaarden. Ze bieden een gezond en smakelijk menu met veel vegetarische en veganistische opties, bereid met biologische ingrediënten uit hun eigen tuin en lokale boerderijen. Daarnaast organiseren ze regelmatig evenementen en workshops om duurzaamheid en gezondheid te bevorderen.

Aubergine Ibiza
Carretera de Sant Miquel km 9,9,
07815 Santa Gertrudis de Fruitera,
Ibiza, Spanje
3. Wild Beets

Wild Beets is een veganistisch en raw food restaurant gevestigd in het charmante dorp Santa Gertrudis. Ze bieden een gevarieerd menu met gezonde en creatieve gerechten, gemaakt met lokale en biologische ingrediënten. Daarnaast bieden ze ook kookworkshops en lezingen over gezondheid en voeding.

Wild Beets
Carrer de Venda de Llatzer, 15,
07814 Santa Gertrudis de Fruitera,
Ibiza, Spanje

In deze gids hebben we enkele van de beste eco-vriendelijke accommodaties, activiteiten en eetgelegenheden op Ibiza gedeeld om je te helpen een duurzame en verantwoorde vakantie te plannen. Door bewust te kiezen voor groene opties, kunnen we samen bijdragen aan het behoud van de natuurlijke schoonheid van Ibiza en een positieve impact hebben op de lokale gemeenschap. Geniet van je verantwoorde vakantie op dit prachtige eiland!